Oppas aan huis

Hoe bereid je je voor op de oppas?

Wanneer de oppas voor het eerst langskomt is het altijd even afwachten hoe het allemaal gaat verlopen. Gaat de oppas zijn/haar werk goed genoeg doen? En gaat jouw kleine het wel leuk hebben met de oppas? Allemaal vragen waar je achteraf pas antwoord op kan geven. Wat je wel kan doen is jezelf, maar ook je kleine zo goed mogelijk voorbereiden op de oppas. Dit is waarom ik je 8 tips geef over hoe je je zo goed mogelijk kan voorbereiden op de eerste keer dat de oppas langskomt.

  1. Bereid je kleine voor

Laat een dag van te voren weten aan je kleine dat de oppas langskomt. Leg goed uit waarom de oppas komt, dat het super leuk en gezellig is en dat jij dan voor eventjes weggaat. Vergeet niet te vermelden dat je natuurlijk weer terug komt! Het is namelijk voor kinderen ook erg belangrijk dat zij zich kunnen voorbereiden op bepaalde situaties. Zo zullen ze niet verward zijn, zodra de oppas komt en jij weggaat.

2. Belangrijke gegevens

Voordat je weggaat is het uiterst verstandig om je contactgegevens achter te laten. Mocht er iets gebeuren dan weet de oppas hoe hij/zij je kan bereiken. In het geval dat je kleine allergisch is voor bepaalde producten en/of medicijnen moet gebruiken, vergeet dan niet om dit te vermelden aan de oppas.

3. Lievelings item

Bijna elk kind heeft het wel, een lievelings- knuffel, dekentje, speentje etc. Een lievelings item waar de kleine niet zonder kan leven, want dan zijn ze ontroostbaar. Zorg er dan ook voor dat je dit lievelings item in het zicht legt. Mocht je kleine behoefte aan dit item hebben dan kan de oppas dit gelijk aan hem/haar geven.

4. Extra kleertjes

Het kan zo zijn dat de kleine in zijn/haar broek plast, morst met eten of in de blubber valt.  Soms is het zo vies dat een doekje geen effect heeft en dan is het fijn om wat schone kleertjes te hebben voor de kleine. Als je alvast wat schone kleren neerlegt hoeft de oppas zelf niet op zoek te gaan naar een nieuwe outfit en hoeft jouw kleine niet de rest van de dag met natte of vieze kleertjes rond te lopen.

5. Luiers & het potje

Is jouw kleine nog niet zindelijk en moet de oppas om de zoveel tijd de luier verschonen of is jouw kleine net begonnen met plassen op het potje? Laat dit dan weten aan de oppas. Zo kan hij/zij hier rekening mee houden.

6. Eten

Zorg er altijd voor dat de oppas weet wat hij/zij mag eten tijdens het oppaswerk en wat de kleine mag eten. Zo voelt de oppas zich meer op zijn/haar gemak en krijgt je kleine geen eten binnen die hij/zij niet mag.

7. Buitenspeelkleding

Is het lekker weer en is de kans groter dat de oppas lekker gaat buiten spelen en ravotten met jouw kleine? Zorg dan dat jouw kleine niet zijn/haar allernieuwste kleertjes aan heeft. Mocht er iets kapot gaan of vies worden tijdens het buitenspelen dan is het geen probleem! Je kan deze kleertjes alvast aantrekken of even apart leggen voor de oppas.

8. Home tour

Vergeet niet om een home tour te geven. Laat zien waar de keuken is, waar het eten ligt, waar het toilet is en waar de kleine slaapt. Zo hoeft de oppas niet jouw hele huis door te speuren.

Met deze tips ben jij helemaal voorbereid op de eerste keer dat de oppas komt! Ben je nog op zoek naar een oppas aan huis? Neem dan snel een kijkje bij Babysits dé oppas community van Nederland!